De opvoedvraag | Trouw

Opvoedvraag GenAI

Trouw heeft een rubriek genaamd De opvoedvraag. Ouders en grootouders komen daar met hun vragen, niet zozeer over opvoeden maar meer om hun eigen wereldbeeld te testen en in de ergste gevallen hun eigen gelijk willen krijgen. Deze week ging de vraag over huiswerk en GenAI

Mijn dochter laat haar huiswerk maken door AI en mijn man vindt het prima. Heeft hij een punt? (of archive.is)

We weten allemaal wat ik van haar vind maar dat is nu even bijzaak. Veel erger is dat de moeder een slechte opvoedster is want lees maar even mee:

Haar dochter uit 5-vwo ging laatst ‘compleet de mist in’ met een boekrecensie die ze ChatGPT had laten schrijven. Moeder had het boek toevallig gelezen en toen ze de ‘recensie’ onder ogen kreeg bleek die over een totaal ander, mogelijk onbestaand, boek te gaan. “Als ik niets had gezegd, had ze het zo ingeleverd.”

Gevalletje Curlingmoeder

Het artikel zou interessant zijn geweest als de vraag die daar onder werd gesteld ook daadwerkelijk werd beantwoord.

Had ze dat moeten laten gebeuren? Welke lijn kunnen deze ouders het beste hanteren ten opzichte van hun kinderen?

Goede vraag, helaas wordt het niet behandeld in het artikel

Het antwoord is natuurlijk dat de moeder het kind keihard door de mand had moeten laten vallen. Daar had haar dochter zo veel van kunnen leren. Nu is ze dankzij het curlinggedrag gered door haar moeder en zal GenAI blijven gebruiken.

Mediapedagoog

De schrijfster Marijke de Vries van deze rubriek komt ook met experts opdraven. Dat klinkt goed maar dan alleen als het ook deskundige experts zijn. Helaas laat ze ene Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media aan het woord. Nee, ik ga Freek niet affakkellen omdat hij GenAi een “revolutionaire technologie” noemt of dat zijn advies luidt:

Zijn eerste advies is daarom: experimenteer als ouder samen met je kind met AI en praat daarover, lós van hun schoolwerk. Wat valt je op, welke functies veranderen er. “Op die manier wordt AI thuis onderwerp van gesprek.”

Freek Zwanenberg

Ja ga lekker energie verspillen met de hele familie. Mijn advies lees een goed boek over GenAI, The Ai Con, bijvoorbeeld.

Dat Freek een kwakzalver is wordt duidelijk voor iedereen, behalve Marijke de Vries, als hij zijn mond opendoet. Lees even mee.

“Veel ouders hebben de boot gemist op het gebied van sociale media, het is belangrijk dat dat bij AI niet weer gebeurt.”

Freek Zwanenberg

We hebben het over een moeder van een 5 VWO dochter. Laten we zeggen dat de dochter 17 jaar, dan is de moeder tussen de 37 – en 57 jaar, plusminus een paar jaar. En deze groep zou de boot hebben gemist met sociale media? Hoe dan? Ja ze zitten niet op TikTok waarschijnlijk en hebben geen Snapchat maar alle andere vormen kennen ze en hebben ze vast ooit gebruikt.

Maar erger nog, Freek beweert dat ouders de boot hebben gemist. Op welke boot zouden ouders maar vooral jeugdigen op moeten zitten? Ik mag toch niet hopen dat hij nu alle Big Tech platformen bedoelt, die platformen die al je data afpakken, niks om privacy geven en allemaal met verachtelijke algoritmes de meest tendentieuze en gevaarlijke rommel aanbieden.

Wees maar gerust, dat is precies wat Freek Zwanenberg bedoelt, want hij prijst ook GenAI aan, gewoon lekker meewerken.

Mijn opvoedadvies

De partner van deze moeder is niet goed bij zijn hoofd, ik zou tegen de moeder willen zeggen blijf dapper weerstand bieden. Tegen de moeder wil ik ook zeggen dat haar bijna volwassen dochter op haar eigen benen moet gaan staan en huiswerk controleren is vanaf nu verboden, tenzij er zelf om vraagt. Je geeft haar hulp maar stop met dat curlinggedrag. Stop ook met het bijhouden van Magister of welk systeem de school ook mag gebruiken. Het VWO staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs, als ze haar dochter daar op wil voorbereiden dan moet ze echt stoppen met haar dochter als een basisschoolkind te behandelen.

Van je fouten leert je het meest, dus laat haar alsjeblieft nog een jaar lang lekker op haar bek gaan. Natuurlijk heeft een puber niet elke dag zin om haar best te doen en probeert de kantjes ervan af te lopen, prima, dat hoort ook bij opgroeien en leren. Maar alleen als dat gedrag ook consequenties heeft en niet voortijdig door moeder gezien en opgelost wordt.

Verder leer je je dochter dat sociale media van Big Tech gevaarlijk is en dat ze op haar telefoon geen app heeft staan die hele adresboeken of webgedrag doorspeelt naar het moederbedrijf, of dat nou in China staat of de VS.

En verder doet elke ouder er goed aan om duidelijk te maken dat je van je kinderen houdt en er altijd voor hun zult zijn, ook als ze domme dingen hebben gedaan. (Je kunt gerust zeggen dat ze domme dingen hebben gedaan en dat niet nog eens moeten doen.)

Succes met het opvoeden in deze digitale wereld.

Mijn advies voor Trouw

Stop met Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media aan het woord te laten. Deze man maakt meer kapot dan je lief is.


Over data die van je telefoon naar Big Tech verdwijnt is veel bekend.

De meeste apps willen toegang tot je adressenboek en kopiëren die meteen naar hun eigen servers, zo kunnen ze hele persoonlijke netwerken construeren, wie-kent-wie zeg maar. Zelfs mensen die nooit Insta of TikTok gebruiken staan in de databases van Big Tech omdat hun vrienden die apps wel gebruiken.

Afgelopen maand werd onthuld dat Meta (Facebook en Insta) en Yandex illegaal het webgedrag van mensen konden bijhouden op hun Android telefoon. Dat is tegen de regels van Google, die Android beheert, en die is ook boos. Iedereen met een Android telefoon en een Facebook en/of Insta app werd constant in de gaten gehouden welke websites ze bezochten met hun webbrowser. Door misbruik te maken van een door Google expliciet verboden handeling konden mensen precies worden gevolgd op het web. Meta wist wie de persoon was door het te koppelen aan hun Facebookaccount en kon zo nog meer informatie over die persoon achterhalen. Alles zonder dat de Facebook of Insta-gebruiker het wist.