China over de muur

Podcast van Tom en Veerle

Eerst maar even een bekentenis, ik haat podcasts. Zeker de soort van waar twee of meer mensen wat vrijuit aan het praten zijn. Maar ook de betere gemonteerde versies zijn niks voor mij en dat komt door mijn handicap, mijn gehoor werkt suboptimaal. Daarom ben ik een grote voorstander van het geschreven woord. En zo las ik een bericht over AI, dat heeft meteen mijn interesse.

Wordt China koploper in artificiële intelligentie? | VRT NWS: nieuws

Ik las dat stuk en was erg teleurgesteld in de makers van de podcast, Tom Van de Weghe en Veerle De Vos. Want ze komen aanzetten met ene Pascal Coppens, die werkt bij Nexxworks.

Nexxworks is een adviesbureau dat bedrijven helpt om vloeibaarheid en radicale innovatie te herwinnen door middel van digitale en menselijke transformatie. Ze bieden op maat gemaakte programma’s, keynote speakers en een gemeenschap van vernieuwers om bedrijven in staat te stellen hun innovatie- en wendbaarheidsuitdagingen op te lossen.

Als je dit gelezen hebt dan weet je genoeg, ik noem ze gebakkenluchtverkopers. Hier ga je niet iemand vinden met veel inzicht. Toch laten Tom & Veerle deze Pascal aan het woord en geloven alles wat hij zegt.

Ik stuurde de podcastmakers een e-mail om te zeggen dat ze beter echte experten konden raadplegen. Tom stuurde mij een e-mail terug om te zeggen dat ik de podcast moest gaan luisteren:

Beste Frank
Dank voor de feedback. U moet echter de podcast beluisteren en niet afgaan op een artikeltje van enkele lijnen. Dan zal u horen dat wij ook een vrouwelijke Chinese investeerder in AI hebben opgevoerd en dat het veel breder is dan wat u allemaal aanhaalt. Dit is een podcast serie, en podcasts moet u echt horen, vrees ik, vooraleer te oordelen. Laat u weten wat u ervan vindt na het beluisteren?
Van harte bedankt en groetjes
Tom

Ik vind het al vreemd dat hij het artikel afdeed als “enkele lijnen”, er stond toch echt heel veel al was het voornamelijk wat die gebakkenluchtverkoper Pascal heeft verteld. Maar ik ben de kwaadste niet dus ging ik een half uur naar hun podcast luisteren.

Dat had ik beter niet kunnen doen. Hieronder volgt een transscriptie van de eerste negen minuten met tussendoor wat opmerkingen van mij.

Podcast deuntje

00:00:06 Pascal Coppens

Als je louter kijkt naar wat ze uitbrengen, dan zou je moeten concluderen, ja, China gaat ons gewoon voorbij lopen.

00:00:13 Een dame

Vrouwenstem die Engels spreekt met heel veel vocal fry zodat het voor mij onverstaanbaar is.

00:00:21 Rogier Creemers

Ik denk dat hem hier het grootste verschil ligt en dat is dat China AI niet ziet zoals wij dat zien.

00:00:31 Tom

Ik ben Tom Van der Wege en in China voorbij de muur neem ik je mee naar het verhaal achter China onderbelichten en onbekende kanten van een land dat steeds belangrijker wordt. Ik doe dat samen met collega Veerle de Vos.

00:00:43 Veerle

China is niet altijd wat het lijkt. Al te vaak bekijken we het land alleen vanuit ons deel van de wereld en daardoor vatten we niet altijd wat er juist leeft in de Chinese maatschappij of in de partijhoofdkwartieren in Peking.

00:00:55 Tom

Daarom laten we stemmen horen uit China, maar ook experten van bij ons die het land door en door kennen. Doen dat elke maand los van de keiharde actualiteit.

00:01:04 Veerle

En op het einde van deze podcast krijg je van ons nog enkele culturele en andere tips mee waarmee je zelf aan de slag kan. Heb je zelf nog vragen of suggesties laat het ons zeker weten.

Podcast deuntje / China voorbij de muur

00:01:24 Tom

Dag Veerle

00:01:25 Veerle

Dag Tom

00:01:26 Tom

Toen ik onlangs in Peking was, is mij iets opgevallen. Kiki, dat is de jonge Chinese dame die me helpt om interview afspraken en zo te regelen. Die begon op een bepaald moment op haar smartphone te chatten met wat zij haar AI-liefje noemde, bleek dat dat een volledige digitale avatar was die ze zelf gemaakt had op basis van artificiële intelligentie. Een lief dus dat permanent bereikbaar is en op alle vragen een antwoord weet en ze vond dat heel praktisch zei ze. Hij spreekt ook nooit tegen zegt ze.

00:01:59 Veerle

Ja handig lijkt me dat.

00:02:00 Tom

Handig, hè? En Ik heb het achteraf even opgezocht en blijkt dat Kiki niet alleen is, hè, maar dat steeds meer Chinese jongeren zich niet meer aan een echt lief wagen, maar eerder kiezen voor een artificieel intelligent wezen, straf hè?

Fijn dat hij het heeft opgezocht maar als luisteraar wil je weten welke app dat is die Kiki gebruikt. Dan kan ik zelf ook op onderzoek naar deze boude uitspraak van Tom.
Dus ben ik zelf maar op zoek gegaan, en wat kom ik dan tegen. Apps genaamd Glow en Wantalk. Een titel boven een artikel over dit fenomeen luidt “’Better than a real man’: Young Chinese women turn to AI boyfriends”. Tom jokt al een beetje want hij heeft het over jongeren maar ik geloof de artikels die ik zag en dat het voornamelijk de vrouwen zijn die op zoek zijn naar iets waarmee ze hun gevoelens kunnen delen.
Overigens kwam ik ook titels tegen als “China’s Youth Are Increasingly Grim About Their Future” en “China’s defeated youth”.
Tom vraagt zich niet af waarom die vrouwen naar een artificieel vriendje gaan, het is alleen maar “straf”.

00:02:16 Veerle

Straf, maar toch ook wel enigszins angstaanjagend denk ik. Nu een lief is een ding, maar wat zou je ervan denken om een virtuele baas te hebben?

00:02:26 Engelse audio clip

Mijn name is Tang Yu…. Engelse audio clip, we worden ook verwacht om al het Engels ook goed te verstaan en te begrijpen.

00:02:37 Veerle

Ja, Het gaat om Tang Yu, de CEO van NetDragon. Een tech-bedrijf is dat met zo’n 6000 werknemers. Tang Yu is gecreëerd door de werknemers zelf. Het is een baas die er sympathiek uitziet en toch genoeg ernst en autoriteit zou uitstralen. Kijk eens, Tom, wat vind je ervan? Is het gelukt?

00:02:58 Tom

Ik zie het dat het nog altijd om een animatie gaat een beetje manga stijl Aziatisch. Echt levensecht ziet die CEO er echt niet uit, Maar ik vermoed dat dat steeds beter gaat worden, hè? Ze praat ook wel als een CEO, Maar ik vraag me af, hoe wordt die artificiële intelligentie gevoed van die CEO?

Oke, laten we even kijken naar hoe Tang Yu eruitziet. Want ook dat missen we in een podcast.

Tang YU CEO van NetDragon

Dit is een afbeelding die ik kon vinden. Tom noemt dit Manga, misschien kijk ik andere Manga… Hij noemt het ook Aziatisch, ik denk dat hij daarmee iets wil aanduiden want het lijkt me logisch dat een Chinees bedrijf een Aziatische CEO neemt. Maar nu komt Veerle met een hele bijzondere opmerking, luister, eh, lees maar mee:

00:03:16 Veerle

Ja wel, Tang Yu heeft toegang tot álle gegevens van haar werknemers, dus dat betekent, ja resultaten of mensen vaak te laat komen. Misschien ook hoeveel pauze ze nemen en je zou dus kunnen zeggen, ja, ze kan eigenlijk een hele objectieve evaluatie geven.

WTF Veerle! Is dit waar jij tijdens jouw functioneringsgesprek op beoordeeld wilt worden? Hoe vaak je te laat was en hoe lang je pauzes bij elkaar waren? Veerle ziet het probleem niet want ze noemt dit “een hele objectieve evaluatie”.

00:03:31 Onbekend wie dit zegt

Hallo, thank you. What is my last the valuation?

00:03:34 Tang Yu

Hello comrade in accordance with intern rules based on your data you results and your skills evaluation, you deserve a raise.

00:03:42 Veerle

Ja, Het is in dit geval verdient die werknemer een opslag, zegt ze, ik moet er wel even bij zeggen. Er is natuurlijk nog een CEO in vlees en bloed die boven Tang Yu staat, en dat is, Tom, natuurlijk een man. Nu studies wijzen uit dat over 20 jaar de helft van alle jobs in China zou vervangen kunnen worden door AI.

Altijd leuk, er is een CEO en nog een CEO, dan lijkt mij dat een van die twee geen CEO is.

00:04:03 Tom

Er zit een gigantische markt achter natuurlijk, want je hebt niet alleen AI-liefjes, AI-CEO’s , maar ook AI-verkopers en -influencers die permanent en heel gericht persoonlijk aan consumentenproducten proberen te slijten. Dat is wel iets typisch dat we ook in andere Aziatische landen zien dat consumenten daarin meegaan in die virtuele mensen of avatars, hè? En ja, die AI gaan geloven en vertrouwen. Ik denk eerlijk gezegd dat dat bij ons wat langer zal duren, maar er zit miljardenmarkt achter en en dat is nu al duidelijk, zeker in China.

O ja, in het Westen zijn we niet vatbaar voor onzin-verkopers. Beste Tom tijdens de Corona-jaren is er zoveel onzin verspreid en daar was een hele grote groep ontvankelijk voor. Vraag het anders even aan Marc van Ranst. En dat was dus allemaal zonder een leuke Avatar, zonder alle chatbots van nu die voor heel veel mensen antropomorfisch zijn. Dus nee Tom, bij “ons” gaan er ook heel veel voor de bijl, waaronder jullie twee.

00:04:37 Veerle

Als je dan naar de VS kijkt, ja, dan hoor ik toch dat de VS nog altijd wereldleider is als het over generatieve AI gaat. En ja, dat is AI waarmee je nieuwe inhoud kan creëren zoals chatGPT dat we intussen allemaal goed kennen hier denk ik, want al die modellen die zijn voorlopig nog Amerikaans

00:04:55 Tom

Ja, klopt, en in veel Chinese AI baseert zich ook op die Amerikaanse taalmodel hè? Maar ja, zal dat zo blijven? Wordt China op termijn koploper in artificiële intelligentie? Dat is dé vraag die we in deze podcast willen stellen, want ja, ze steken het in Peking niet onder stoelen of banken. Het doel van China is om tegen 2030 de wereldleider te worden in AI. En dat is niet zomaar een loze ambitie. Ze nemen echt concrete stappen om dit te realiseren.

Veerle noemde net al generative AI en over twee minuten komt computer vision ter sprake, daarmee laten de twee zien dat ze weten dat er verschillende soorten AI zijn maar vaak doen ze net alsof er meer één algehele AI is en zijn benieuwd wie daar de koploper van wordt. Jammer, want de podcast zou beter zijn als ze het onderscheidt hadden vastgehouden.

00:05:24 Veerle

Ja Tom, als voorbereiding op deze podcast ben ik zelf wat gaan scrollen op het internet. Ik ben niet zo thuis in artificiële intelligentie als jij, denk ik. En ja, daar word je werkelijk om je oren geslagen met filmpjes over nieuwe AI-toepassingen in China. Nog een fascinerend voorbeeld dat ik ben tegengekomen is een programma waarmee ze klassieke Chinese poëzie omzetten in animatie, ja in tekenfilms. Eigenlijk misschien ook een ideetje voor de scholen hier en tegelijkertijd voel je het ook al snel AI en China, dan loert de argwaan en de concurrentiestrijd met de VS om door.

00:06:01 Onbekend audio clips in verschillende talen

  • Happy ones now comes a General pas, Technology changes everything. Nou dat zijn of the twentieth Century House Electricity Today, this anti official intelligence.
  • Ja groepsvorming novicen de letter lyons artificiel.
  • Wie. Activist.
  • China wil in 2030 de nieuwe wereldmacht zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het land pompt daarom miljarden in projecten en startups.
  • Chinese Conference on Artificial Intelligence is like a glimpse into the future.
  • China has a large economy scale. The use case for AI technology is massive.
  • Alibaba de Chinese gigant komt met een eigen alternatief voor chatGPT en daarmee lijkt AI nu ook een geopolitiek conflict te worden tussen China en Amerika.
  • De Chinese government assortment more Engineers are pudding massa motor money into AI transformations and digitisation.
  • The Spike not million cutting edge chips. I combined the Floor expanding the large Language Mothers. En wil the rest of the box, just artificial intelligence developed in China. Zijn niet kan bediend wil always have. That Perception problem.

00:07:22 Tom

Ja je voelt het meteen hè? Ook als het over AI gaat, dan beland je al snel in die race tussen de VS en China, over wie de snelste, wie de besten, wie de race gaat winnen uiteindelijk hè?

00:07:32 Veerle

Ja nu Tom jij volgt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie al een hele tijd, mij valt in China altijd de zogenaamde computer vision toepassingen op, slimme camera’s, gezichtsherkenning maar China loopt op nog een aantal vlakken voorop, hè?

00:07:49 Tom

Ja, Ik ben me enkele jaren geleden aan de Amerikaanse Universiteit van Stanford gaan verdiepen in alles wat AI is. Ik heb ook les gekregen van een Chinese prof FeiFei Li een beetje als de godmother wordt beschouwd van computer vision of Beeldherkenning. En het valt mij op dat China echt wel heel snel is geweest om deze technologie te omarmen en te implementeren. En wat vooral fascinerend is hoe breed China AI toepast hè? Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg, je had het al over die slimme camera’s, wel die worden permanent toegepast daar, ze gebruiken, ja, ook om ziektes vroegtijdig op te sporen en behandelingen te optimaliseren. In de financiële sector helpt ja bij fraude detectie het verbeteren van klantendiensten enzovoort. We mogen ook de vele slimme steden in China niet vergeten, hè? Waar AI wordt ingezet om bijvoorbeeld verkeersstromen te optimaliseren de openbare veiligheid te verbeteren. Ja, die controle, ook, ja, denk maar aan die zelfrijdende wagens, zelfrijdende taxi’s enzovoort, dus je ziet een veel praktischer aanpak in China met veel meer praktische toepassingen van AI, waar we zeker in Europa nog achteroplopen.

Waaat!? de openbare veiligheid te verbeteren? Tom zegt het echt in zijn podcast. En nu moet ik even wat meer gaan vertellen want dit is namelijk echt heel bijzonder.
Nadat ik de podcast had beluisterd, stuurde ik Tom opnieuw een e-mail om te zeggen dat de podcast echt niet goed is en ik een half uur van mijn leven kwijt was aan voornamelijk onzin. Ik schreef dat het mij opviel hoe lief Veerle en Tom over China zijn, over de overheid van China. Zoals in de opmerking over de openbare veiligheid, gezichtsherkenning wordt juist niet gebruikt voor de veiligheid van de burgers.
Tom schreef een pissig bericht terug en vermeld daarin:
En die keren dat ik als China-correspondent ben afgeranseld en vastgehouden werd door de Chinese overheid, was ongetwijfeld echt wel omdat ik zo positief en kritiekloos berichtte over dat land. I get it! 😊

Daar schrok ik van, en inderdaad is Tom in China geïntimideerd, afgeranseld en vastgezet. Maar dat was voordat hij deze podcast over AI heeft gemaakt, vijf jaar geleden namelijk. Het lijkt mij meer dat de intimidatie zijn werk heeft gedaan, want hij gaat nu nog steeds naar de dictatuur van Xi Jinping en wil schijnbaar niet meer uitgekleed worden op straat, wat ik heel goed snap.
Dus ja Tom, je schrijft heel lief over China en ik begrijp nu beter waar dat vandaan komt.

00:09:00 Veerle

Ja, Als ik het goed begrijp zit in China overal eigenlijk al wel een stukje AI in en wordt het ook al toegepast door miljoenen mensen. Ja, dan creëer je natuurlijk een vicieuze cirkel, hè? Hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer data gegenereerd worden. Dus dat verklaart wellicht waarom het zo snel gaat. Zeker met een overheid hier massaal geld in investeert.

Hierna komt gebakkenluchtverkopen Pascal aan het woord en gaat het nog een kwartier verder. Er komt ook nog een chinees inversteerder aan het woord, zij is ook helemaal lyrisch, logisch want ze heeft al haar geld gewed op het AI-paard. Maar voor Tom is zij een betrouwbare bron. Mocht je het willen horen, beluister hun podcast, ik raad je het niet aan.

Beste Veerle,

Iedereen met verstand van LLM’s zal je vertellen dat het een hele wonderlijke techniek is en dat een paar jaar geleden dit niet hadden verwacht. Dat gaat dan vooral om de grammaticaal goede zinnen en de snelheid waarmee ze met antwoorden komen. Tegelijk weet ook iedereen dat er statistiek achter zit, geen kennis over wat dan ook. Als je iets vraagt over een recept met broccoli dan zoeken ze in hun data naar recepten en broccoli, ze vinden dan ook snel meerdere recepten met broccoli en zullen dan op basis daarvan een gemiddelde gaan maken, wat zijn ingrediënten die vaker gebruikt worden in combinatie met 🥦. En dat is wat je krijgt. Een tekst die eruit ziet als een recept, zoveel gram dit, zo lang in de oven, deze temperatuur. Daarmee lijkt het verdacht veel op een recept en er is een kans dat het daadwerkelijk iets smakelijks oplevert als je dat gaat maken, maar er is ook een kans dat het misgaat. Idem met elk ander onderwerp.

En Veerle, want ik denk niet dat ik Tom nog kan bereiken met mijn betoog, elke dag kom ik weer iets nieuws tegen dat toch echt mijn standpunt verdedigt en niet jullie happy-happy-verhaal.

By treating ChatGPT and similar LLMs as being in any way concerned with truth, or by speaking metaphorically as if they make mistakes or suffer “hallucinations” in pursuit of true claims, we risk exactly this acceptance of bullshit, and this squandering of meaning.

Bron: https://catileptic.tech/posts/chatgpt-is-bullshit/

Ik snap dat jullie podcast over China gaat en dat AI nu een thema was dat jullie behandeld hebben. Maar wat zo jammer is, is dat jullie de plank volkomen mis hebben geslagen en daardoor nog meer – excusez le mot- bullshit de wereld in hebben geholpen. Dus verwijder deze podcast zo snel mogelijk. En als jullie het over AI willen hebben praat dan eerst met andere mensen zeker niet met die gebakkenluchtverkoper.

Mollick’s strongest evidence for the stupendous power of actually-existing A.I. is (paraphrasing) “look how much better it makes my students at brainstorming business ideas and slogans! Look at how useful it is to consultants working for the Boston Consulting Group!” […]

Of course ChatGPT is useful to underwhelming consultants in generating ideas for their slidedecks and reports that no one bothers to read. Of course its useful for entrepreneurship students brainstorming 25 new business ideas. Those activities are bullshit to begin with!

Bron: https://davekarpf.substack.com/p/whats-in-a-name-ai-versus-machine

Ik zou heel graag alle 27 minuten willen behandelen maar ik heb echt nog wat anders te doen. Ik hoop Veerle dat je iets hebt geleerd van wat je zojuist gelezen hebt. Laat het vooral zijn dat je gebakkenluchtverkopers beter herkent, of het nu Pascal Coppens is of iemand van zo’n groot bureau (Boston Consulting, McKinsey, PWC en soortgenoten). Die mannen (bijna altijd mannen) die hebben nergens verstand van, daarom werken ze daar. En wij hoeven ze alleen maar te negeren, dan wordt de wereld al een veel betere plek.

Het wordt ook steeds duidelijker dat al die AI, al die chatbots heel slecht zijn voor het klimaat, ze verbruiken heel veel stroom en heel veel water. Dus als het mooie en leuke wat we er zogenaamd mee zouden kunnen doen is vooral milieubelastend.

Tot slot, want ik kom nu echt elke dag een mooi bericht tegen dat mijn gevoel over AI precies verwoord nog een link naar een artikel met een titel die me uit het hart is gegrepen. Doe je voordeel er mee:

I Will Fucking Piledrive You If You Mention AI Again — Ludicity (mataroa.blog)