Dens

Onze Vlaamse vrienden hebben zeker en vast een veel dikker woordenboek nodig dan Nederlanders. Want ze gebruiken na believen een verzameling letters die ze dan een betekenis geven en voila, weer een nieuw woord om te gebruiken voor de Vlamingen. Al vind je dens niet terug in het Vlaams Woordenboek.

“Vlaanderen heeft een zeer dens wegennetwerk, met 5,53 kilometer verharde weg per vierkante kilometer. Op Malta na is dat het dichtste wegennetwerk van heel Europa. Wij hebben in Vlaanderen, rekening houdend met de oppervlakte, een kwart meer verharde wegen dan er in Nederland zijn.”

VRTNWS dixit mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UAntwerpen en UGent)

In de tweede zin staat al de vertaling van dens, een dicht wegennetwerk.

In het Nederlands is alleen het woord densiteit bekend, wat dichtheid betekent, Prisma geeft als voorbeelden:

  • densiteit van energie
  • de densiteit van het cellennetwerk in de hersenen
  • de densiteit van het verkeer
  • de densiteit van de bevolking

In het Frans en het Engels heb je wel dense wat overeenkomt met het Vlaamse dens.

Qui comporte des éléments nombreux et serrés : Circulation dense sur l’autoroute.

marked by compactness or crowding together of parts
dense vegetation
dense traffic

Op de website www.encyclo.nl staat het woord dens en een van de betekenissen is “met hoge dichtheid”. Opmerkelijk is waar ze het woord gevonden hebben. In het Definitief Vastgesteld Structuurplan van de gemeente Leuven. Een hele rits termen worden daar netjes behandeld, van Aansluiting op een hoofdweg tot Zwevend bedrijf, klik op de link om te zien wat dat nu weer is.

Dit artikel laat nog een andere wetenschapper aan het woord en die komt ook met pareltjes op de proppen. Succes met het vertalen van deze alinea:

Peeters benadrukt dat ons fijnmazige wegennet wel een aantal kilometers onderbenutte wegen telt en dat een groot deel van onze wegen overgedimensioneerd is, maar daarom zijn ze nog niet ongebruikt. “Je zou ervoor kunnen pleiten om ons wegenpatrimonium vanuit dat oogpunt kritisch te screenen’, zegt Peeters.

VRTNWS dixit mobiliteitsexpert Kris Peeters (Hogeschool PXL)

Bron: Neen, er is in Vlaanderen geen 18.000 km aan ongebruikte wegen | VRT NWS: nieuws