De was insteken

Mensen met een zittend beroep moeten niet te lang achtereen op hun stoel blijven zitten maar regelmatig even opstaan. Een experte heeft wat tips, een daarvan is voor thuiswerkers en luidt de was insteken. In de titel snapte ik er niet veel van maar in het artikel staat het als volgt en dan snap je het waarschijnlijk wel.

“Dat kan door recht te staan en rond te wandelen, maar ook door kleine huishoudelijke taken te doen tijdens pauzes, zoals de was insteken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede bureaustoel hebt die je zelf correct kan instellen, of dat je beschikt over een tweede computerscherm of toetsenbord.”

Femke De Meester, bewegingsexperte

Ik vind dit wel weer mooi, nooit zou ik zeggen dat ik de was in de wasmachine insteek. Insteken is voor preciezer werk, een naald of je neus kun je ergens insteken. Maar de was die stop ik in de wasmachine.

Als ik de tekst heen en weer door de vertaalcomputerhaal haal maakt die er in twee gevallen een neiuwe uitdrukking, namelijk de was wegwerken. Zouden ze dat bedoelen in plaats van de was in de machine stoppen? Volgens het Vlaams Woordenboek kan het twee dingen beteken:

Het kan de handeling zijn om de machine te vullen maar ook dat de machine al draait. Vlaams kan echt heel lastig zijn voor Nederlanders.


Bron: Ruil je waterfles voor glas of steek was in tijdens je pauze: zo kan je als werknemer fysieke klachten vermijden | VRT NWS: nieuws