De facilitators van extreenrechts

We zullen nooit mogen vergeten wie de facilitators zijn van extreemrechts ook als deze poging mislukt. De volgende mensen zullen altijd in de gaten moeten worden gehouden want ze hebben geen moeite om hand en spandiensten te doen voor extreemrechts.

Ronald Plasterk

De man die niet alleen al jaren pvv-colums schrijft in het pvv-partijblad (de Telegraaf) maar ook miljoenen verdiende door een idee af te pakken van een collega-wetenschapper. En die het tijdens de informatie had over “mijn bedrijf” maar dat toen al lang voor miljoenen verkocht had.

Kim Putters

De volgende informateur die zonder blikken of blozen Wilders’ knechtje werd.

Dat Wilders de politiek steeds meer in een ijzeren greep houdt is al zichtbaar. In de persconferentie waarin Putters zijn plannen op tafel legde, vroegen journalisten hem meermalen of Wilders gelijk had dat het staatsrechtelijk onjuist is dat hij geen premier wordt. Putters ging daar niet op in. Waarom niet? Kijkend naar het Nederlandse systeem is het feitelijk onwaar wat Wilders zegt. Het grote verhullen en opschuiven is begonnen, ingeluid door invloedrijke bestuurders als Putters. Wilders heeft geen recht op het premierschap, net zomin als op regeringsdeelname. Ieder kabinet met de pvv is een radicaal-rechts kabinet. Zeg het. En blijf het zeggen.

Tamar de Waal in de Groene Amsterdammer

Duo Jut en Jul

De informateurs van Zwol en Dijkgraaf, gaan ook zonder morren extreemrechts helpen. Van een SGP-er begrijp je dat wat beter, bij het CDA zit van alles en dus ook een Richard van Zwol. Huidig fractievoorzitter Henri Bontenbal van het CDA is niet blij dat van Zwol zich zo makkelijk voor het karretje laat spannen. Maar als je toch geen moreelkompas hebt dan kun je ook gaan werken bij EY, je weet wel een van de grote financiële sjoemlebedrijven, precies wat van Zwol doet.

Dat een gristen als Elbert Dijkgraaf wel heil ziet in dat nationalistisch gebeuren van Wilders is niet vreemd, die hoopt dat de oude rechtsorde weer terugkomt en de mannen het voor het zeggen krijgen. O ja, wie is er verrast dat hij economie heeft gestudeerd? Het is allemaal zo voorspelbaar.

vvd bbb en nsc

Deze drie partijen zijn voor altijd besmeurd door het donkerbruine pek waar ze niet van af konden blijven. Elke keer maar weer zeggen dat het in het landsbelang is of dat je wel moet praten met de grootste partij, allemaal onzin. Je kunt heel goed uitleggen dat je niks met extreemrechts vandoen wilt hebben.

Slechte journalisten

Dat zijn er op dit moment heel veel. Je moet ze met een lantaarntje zoeken om er een of twee te vinden die wel goede vragen stellen, zoals Avinash Bhikhie van de Volkskrant. Ik hoor ook vaak een vrouwenstem van RTL Nieuws bij die opstootjes met tig microfoons die goede vragen stelt, sorry dat ik niet weet om wie het gaat. Maar verder is het vooral allemaal kritiekloos opschrijven wat extreemrechts zegt.