Mijn zorgen over het Jeugdjournaal

en u hoeft zich daar helemaal niks van aan te trekken

Beste Jeugdjournaal-medewerkers,

In 1981 behoorde ik tot de doelgroep van het Jeugdjournaal, nu zeker niet meer toch keek ik tot een paar maanden geleden bijna dagelijks de uitzendingen op tv. De wereld is op dit moment geen vrolijke plek en uw kindvriendelijke aanpak van het nieuws is ook fijn voor oudere mensen.

Toch kijk ik nu niet meer naar het Jeugdjournaal en ik wilde u vertellen waarom dat zo is. Ook al ben ik niet de doelgroep toch heb ik de ijdele hoop dat wat ik nu opschrijf iets zal veranderen bij het Jeugdjournaal, maar het is ook heel goed mogelijk dat ik een achterhoedegevecht aan het strijden ben. Laat ik maar beginnen.

De druppel was de nieuwe app. Die is zo gemaakt dat het lijkt op een commerciële verslavings-app, denk aan tiktok of insta. Swipen, één item per scherm en als je het op een tablet bekijkt moet je het in de “telefoonstand” houden in plaats van het prettigere breedbeeld. Op mij maakte dit een hele slechte indruk, in plaats van het nieuws aanbieden wordt er, ja wat? En dan een bericht terugzoeken, je wordt uit de app gegooid en naar je standaard browers geleidt. Het bedrijf dat u deze app heeft aangesmeerd is te slecht voor woorden en degene die verantwoordelijk was bij het Jeugdjournaal heeft zich een oor aan laten naaien.

Maar daarvoor ging het al mis tussen u en mij. En ik ben niet de doelgroep maar wel veertig jaar een bewonderaar van uw instituut.

De check dit dan, waren al langer een doorn in het oog. Waarom promoot het jeugdjournaal diensten als instagram en tiktok, want u bent daar ook zelf actief op. Voor tiktok moet je officieel 13 jaar zijn, hoe verhoudt dat zich tot uw doelgroep, lagereschoolleerlingen?

Maar nog veel belangrijker, deze “socials” zoals ze onschuldig worden genoemd zijn gevaarlijk, zeker voor hele jongen kinderen (uw doelgroep) maar eigenlijk voor iedereen. Ze zijn bekend als fuik en als grote tijdverspillers, als de bron van nep-nieuws en andere leugens, je kunt er echt aan verslaafd raken.

Dus ook al gaat u niks veranderen dan toch hoop ik dat u mij kunt uitleggen waarom u zelf actief op insta en tiktok zit en waarom u actief die kanalen promoot met “check dit dan”?

En luister ook naar Arjen Lubach en stop met het promoten van Dubai en zeg ik er nog eens bij, stop ook met alle reclamefilmpjes van Red Bull (die zich toevallig ook regelmatig in Dubai afspelen).

Dan mijn laatste reden waarom ik niet meer naar het Jeugdjournaal kijk (sporadisch als ik er langs zap).

In een lezenswaardig artikel zag ik deze foto:

En toen bedacht ik me weer, o ja, dat was het moment dat ik klaar was met het Jeugdjournaal.

De titel van het artikel luidt: ‘Hoeveel tolerantie wil je tonen voor intolerantie?’

En ik hoop dat de redactie daar eens over na gaat denken. Want in de afgelopen 40 jaar heb ik heel vaak, en volkomen terecht, items voorbij zien komen over pesten. En de boodschap in al die 40 jaar was dat pesten niet goed is, dat de pestkop moet worden duidelijk gemaakt dat zijn gedrag niet door de beugel kan. En toch nodigt u de grootste pestkop van Nederland uit.

Mijn advies, en u hoeft daar helemaal niks mee te doen, bestaat uit de volgende simpele punten:

  1. Maak een betere app, nadat het geld terug is gevraagd dat aan de huidige brakke app is uitgegeven
  2. Stop met het promoten van levensgevaarlijke en verslavende apps zoals tiktok en insta
  3. Stop met het zelf gebruik maken van die kanalen en ga ook van youtube af, uw video’s kunt u heel goed op uw eigen platform hosten
  4. En denk eens na over hoeveel tolerantie wil je tonen voor intolerantie?

Ik wens u heel veel wijsheid toe.

Met een bezorgde groet,
Frank Mutsaers

Ps

Er gaat nu vast iemand iets opschrijven waarom Wilders uitgenodigd wordt en ik vrees dat er iets zal komen te staan als “hij stond hoog in de peilingen, we nodigde de grootste partijen uit”.

Maar dat is niet zo’n goed antwoord als de meeste journalisten denken. Want op basis van peilingen iets doen zorgt dat die grootste groter worden. Misschien verrassend voor jullie maar de meeste mensen denken niet echt veel na, dat is over de gehele bevolking, van links tot extreemrechts. Die zien iets en voelen daar iets bij, en mensen willen graag bij winnaars horen, kijk hoe Formule 1 nu een populaire sport is in Nederland, dat is alleen maar te danken aan één persoon.

Erger is het dat journalisten, en ook het Jeugdjournaal, verkiezingen verslaan alsof het een race is (een paardenrace is de gebruikelijke term, horse race in het Engels). Terwijl jullie journalisten het moeten hebben over de inhoud, wat wil een partij, wat hebben ze gedaan en wat zullen ze gaan doen.

Zoals in het artikel te lezen is:

De journalistiek gaat ook niet vrijuit. U sprak eerder over de ‘cute cat’-theorie, leg uit.
‘De uitzending van het Jeugdjournaal tijdens de verkiezingscampagne, waarin Geert Wilders een dierenasiel bezoekt en babbelt over zijn poezen Snoetje en Pluisje, gebruik ik inmiddels als voorbeeld voor mijn studenten in de collegezaal. Het is standaard sociale psychologie. Op platforms als TikTok en Instagram verschijnen extreme politici tussen de schattige kittens. Dat haalt de scherpe randjes van de boodschap.

Dit is wat jullie doen, “de scherpe randjes” ervan afhalen. Extreemrechts presenteren als iets wat heel normaal is. Wilders en zijn soortgenoten hebben allemaal hetzelfde draaiboek.

Bij Wilders zouden jullie heel simpel kunnen zeggen dat Achim en Fatima onder Wilders niet meer veilig zijn, dat Fatima haar hoofddoek niet meer mag dragen, dat ze daar een boete en misschien zelfs een gevangenisstraf voor zal krijgen. Dat als Achim een appel steelt hij het land kan worden uitgezet terwijl Kees daar niet bang voor hoeft te zijn. Dat is wat die leuke man met zijn lieve Snoetje en Pluisje wil met Nederland. En die man, die verwelkomen jullie met open armen.

Voelt iemand zich op de redactie daar niet zo lekker bij? Of scharen jullie je allemaal achter de paardenrace, jullie zijn niks meer dan een sportverslaggever die van de zijlijn toekijkt wie er in een of andere peiling voorligt en koffiedikkijkend daar een voorspelling aan vastplakt.

Los van het feit dat we nu in Nederland rechts extremisten heel normaal zijn gaan vinden, hoop ik dat jullie pestkoppen niet uitnodigen maar ze benoemen en duidelijk maken dat pesten niet oké is. Dat was in 1981 al zo en dat is in 2024 nog steeds zo.

En over verkiezingen in de meeste democratieën, daar is geen winnaar, zeker in Nederland niet. Want er moeten coalities worden gemaakt. Je kunt de grootste partij worden, zeer zeker maar winnaar ben je niet. Dat is weer die paardenrace-mentaliteit en die moet echt stoppen. Benoem voor de verkiezingen wat partijen willen, ook de allerkleinste en partijen die nu nog niet in de kamer zitten. Ja dat is veel werk, want we hebben heel veel partijen. Maar dat is wat journalisten moeten doen, dat is jullie werk. Want ook kleine partijen zijn van belang, soms worden ze heel groot (BBB bij de provinciale staten) en soms krijgen ze dingen voor elkaar (Partij voor de Dieren met Wet Dieren, die bijna voor het stoppen van de bio-industrie heeft gezorgd).

Stop met paardenrace-verslaggeving, stop met het normaliseren van extreemrechts, stop met het kapot maken van de rechtstatelijke democratie van Nederland en stop met levensgevaarlijke socials!