Het water is diep

Ik zeg het al vaker en ik meen het ook echt. We moeten afstappen van het idee dat er in Nederland en Vlaanderen dezelfde taal wordt gebezigd. Beter vandaag dan morgen moeten we ze loskoppelen en de Belgen hun eigen taal geven. Want het is gewoon niet meer te doen. Ze hebben sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zulke grote sprongen gemaakt in het aanpassen van de taal die ze zelf gebruiken dat Nederlanders en steeds minder van kunnen herkennen. Hier voorbeeld 4.722:

“Vlaams Belang is voor ons een partij zoals alle andere, al is het water wel diep op bepaalde vlakken”

minister-president Jan Jambon

Want dit is niet een of ander boertje uit Pajottenland, nee dit is de minister-president himself. Maar heeft iemand een idee wat hij zegt?

Het is ook nergens te vinden, komt ook omdat diep water in heel veel normale zinnen en betekenissen voorkomt, maar zoeken in spreekwoordenboeken hielp mij niet verder. En heel modern, als ik het aan ChatGPT vraag is in eerste instantie haar antwoord:

Als ik de hele alinea meegeef dan komt er gelukkig wel een antwoord

Nochtans werd de deur van die samenwerking dit weekend opnieuw op een kier geduwd door minister-president Jan Jambon in Het Nieuwsblad. Volgens Jambon staat er geen Chinese muur tussen de 2 nationalistische partijen: “Vlaams Belang is voor ons een partij zoals alle andere, al is het water wel diep op bepaalde vlakken”.

VRTNWS

Toch knap van ChatGTP, een losse uitdrukking is lastig maar met de hele alinea lukt het wel, zelfs de andere beeldspraak met de Chinese muur wordt uitgelegd.

Maar wie van de Nederlanders hier gebruikt deze uitdrukking? Want in de naslagwerken kom ik wel water en diep tegen maar dan in de vorm van:
Geen water is hem te diep = Hij durft alles te ondernemen (wikipedia)


Bron: Moeten de rijken de crisis betalen?  | VRT NWS: nieuws