Deontologische

“Grote kans op deontologische sanctie” voor Robrecht Bothuyne (CD&V) die probeerde om eigen vastgoedproject door te drukken

VRTNWS

Zo luidt de niet al te korte titel van een bericht op VRT NWS. Het woord komt vaker voor in het Vlaamse nieuws maar ik denk dat Nederlandse nieuwsconsumenten dit woord (deontologisch) nooit lezen, tenzij ze zoals ik het Vlaamse nieuws volgen.

Voor filosofen komt het woord wellicht bekent voor, deontologie is een ethische stroming die uitgaat van absolute gedragsregels, de bekendste man die zich hier mee bezig hield was Kant, aldus wikipedia. Daar lees ik ook dat het zelfs een schoolvak is:

In Vlaanderen maakt deontologie als vak deel uit van veel (hogere) opleidingen. Het doel daarvan is om bijvoorbeeld aankomende artsen, schoonheidsspecialisten, maatschappelijk werkers, juristen, leraren, verpleegkundigen en veiligheids-/bewakingsagenten vertrouwd te maken met de plichten die hun toekomstige beroep met zich meebrengt. Tijdens de lessen deontologie komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: beroepsgeheim en privacy, zorgvuldigheid bij handelen en advies, informatieplicht tegenover ouders, en zwijgplicht en zwijgrecht.

Daar is helemaal niks overbodigs aan, benieuwd eigenlijk hoe dat in Nederland geregeld is.

In Vlaanderen is er dus dat schoolvak en vandaar komen gemakkelijk bij het woord van de dag. Dat betekent aldus:

m.b.t. de plichtenleer van een bepaald beroep
— prisma woordenboek

De heer Bothuyne heeft zich niet netjes gedragen zoals dat eigenlijk vanuit zijn professie (parlementariër) verwacht mag worden.


Bron: “Grote kans op deontologische sanctie” voor Robrecht Bothuyne (CD&V) die probeerde om eigen vastgoedproject door te drukken | VRT NWS: nieuws