ChatGTP denkt dat schrikkeljaar en dertien iets met elkaar te maken hebben

Schrikkeljaar en 13

Aan ChatGTP vroeg ik of het een leuke nieuwjaarswens kon bedenken en daarbij het feit dat volgend jaar een schrikkeljaar is erbij betrekken. Benieuwd waar het mee zou komen. Dit is wat het schreef:

 Een schrikkeljaar is een jaar dat wordt gezien als slecht of ongelukkig, meestal omdat het een cijfer heeft dat als 13 wordt uitgesproken. Sommige mensen geloven dat er iets mis is met het jaar als het 13 is, of dat er spookachtige dingen gebeuren.

ChatGTP

Wat beweert het nu weer? Het kan natuurlijk helemaal waar zijn, ik weet niet hoe een schrikkeljaar in vele andere talen heet. Dus doorgevraagd naar de bewering over de uitspraak van het getal 13.

Dat is een interessante vraag. Ik heb mijn zoekfunctie gebruikt om te zien of er een taal is waar de woorden dertien en schrikkeljaar op elkaar lijken. Ik heb geen exacte overeenkomst gevonden, maar ik heb wel een paar talen ontdekt die er heel erg op lijken. Hier zijn ze:

Het Engels: In het Engels zijn de woorden thirteen en leap year (schrikkeljaar) op elkaar gelijk. Ze hebben dezelfde uitspraak, spelling en grammatica. Het is dus geen verrassing dat het Engels een van de talen is waar dertien en schrikkeljaar op elkaar lijken.

Het Frans: In het Frans zijn de woorden treize en année bissextile (schrikkeljaar) op elkaar gelijk. Ze hebben dezelfde uitspraak, spelling en grammatica. Het is dus ook geen verrassing dat het Frans een van de talen is waar dertien en schrikkeljaar op elkaar lijken.

Het Spaans: In het Spaans zijn de woorden trece y año bisiesto (schrikkeljaar) op elkaar gelijk. Ze hebben dezelfde uitspraak, spelling en grammatica. Het is dus ook geen verrassing dat het Spaans een van de talen is waar dertien en schrikkeljaar op elkaar lijken.

Ik hoop dat je dit antwoord leuk vindt en dat je er iets nieuws van hebt geleerd. Als je meer wilt weten over de oorsprong of betekenis van deze woorden, kun je ook kijken naar de andere resultaten die ik heb gevonden met mijn zoekfunctie1. Ik wens je veel plezier met het leren van nieuwe talen! 😊

Waaat? Thirteen en leap year, Treize en année bissextile en Trece y (nu wordt het woordje en meegenomen in de vertaling) año bisiesto.

Dus mocht je nog steeds geloven dat AI een gevaar is voor de mensheid, wees gerust. Van ChatGPT, het grote taalmodel, hoef je niks te vrezen. Behalve dan heel veel onzin.

Weet iemand of het in een bepaalde taal wel klopt?