Droogkast

Deze is wel een van mijn favoriete, want je wordt wel erg op het verkeerde been gezet. Waar denk jij aan als je het woord droogkast leest?

Weervrouw Jacotte Brokken kreeg laatst een boze mail van VRT1-kijker Jessie uit Brecht. “Jij voorspelde zon, maar er is niets dan mist en nu krijg ik mijn was buiten niet droog. De was in de droogkast stoppen, wil ik niet want dat is duur”, schreef ze. 

VRTNWS

Hoe kan iets in de kast leggen nu duur zijn? Als er iets is dat niks kost dan is het wel het gebruik van je kasten in huis, toch? Niet deze kast want in de alinea erna lezen we:

Jacotte Brokken begrijpt Jessie. “Het is inderdaad duur om een droogkast te laten draaien want het verbruikt veel energie. Bovendien is een hoog verbruik ook niet goed voor het klimaat. En de machine zorgt er ook nog eens voor dat je kleren sneller verslijten.”

VRTNWS

Wat?! De kast kan draaien en verbruikt veel energie. Een kast die je kleding laat slijten, wat hebben die Vlamingen in hun huis?

Een wasdroger, dat is het. Om onduidelijke redenen hebben ze besloten om een apparaat te classificeren als een kast. Of ze waren zo lui dat het apparaat dat de ouderwetse droogkast verving gewoon zo zijn blijven noemen. Zoals er ook nog steeds mensen zijn die ijskast zeggen terwijl ze een koelkast bedoelen. Verandering is voor vele lastig.

Maar…

Er bestaan weldegelijk droogkasten voor je kleding. Hangkasten waar je je natte kleding kunt inlaten drogen. Kijk maar op deze webiste. Een torkskåp is Zweeds voor droogkast. We weten zeker dat in het artikel van VRT NWS het niet om zo’n kast ging want het lijkt me niet dat je kleding in zo’n zweedse torkskåp sneller slijt.

Vroeger was een droogkast een plek waar men etenswaar kon laten drogen.

(De tabletten) kout laten worden, en dan in de droogkast gezet,   (Recept uit De Volmaakte Geldersche Keuken-Meyd)
Bron: WNT 1761

Is het ijskast of koelkast?

Frank, zojuist beschimpte je mensen die ijskast zeggen als ze een koelkast bedoelen. Maar die twee zijn toch hetzelfde?

Nee, absoluut niet. Mijn ouders hebben nog een ijskast gekend maar de meeste mensen bedoelen een koelkast. Een ijskast was echt een kast waar ijs in werd gelegd, zodat de inhoud koel bleef. Er moest om de zoveel tijd opnieuw blokken ijs in worden gestopt omdat het ijs langzaam wegsmelt. Met een koelkast heeft dit niks te maken, daar komt geen ijs aan te pas.

Het doet mij elke keer pijn als ik iemand ijskast hoor zeggen of als ik het ergens lees. Er zijn ruimdenkende mensen en die bewerend dat de twee woorden als synoniem gebruikt kunnen worden. Daar zal ik me tot mijn dood tegen blijven vertzetten Zoals ik ook nooit zal aanvaarden dat oubollig de betekenis van ouderwets kan hebben.


Bron: Hoe droog je best de was in de winter? Wetenschapsjournalist Jacotte Brokken geeft tips | VRT NWS: nieuws