Catalogeren

Soms zitten de verschillen in een klein hoekje en is het niet zozeer een probleem dat je niet snapt wat er bedoeld wordt maar je raakt even van je à propos af omdat je gaat twijfelen of je het wel zo schrijft. Tenminste zo werkt het bij mij en vandaar dat het nu in deze catalogus staat van de Taalgrens.

Met andere woorden: je mag vuurwerk kopen en bezitten, maar het bijna niet gebruiken. Met uitzondering van fopvuurwerk, trekbommetjes of vuurstokjes (categorie F1). Die worden in de meeste politiereglementen niet gecatalogeerd onder de noemer “feestvuurwerk”.

VRTNWS

Hoe schrijven ze dat in Vlaanderen? Dat moet toch ge­ca­ta­lo­gi­seerd zijn? Het schijnt dus allebei te kunnen. De versie met -is- komt uit het Duits, katalogisieren, zij hebben nog meer i’s. En ik vrees dat de Vlamingen vanuit het Franse cataloguer hun versie hebben bedacht. En nu zitten we dan met twee versies voor hetzelfde. En zal elke variant voor gefronsde wenkbrauwen zorgen als ze aan de andere kant van de taalgrens gelezen of gehoord worden.

Vuurwerkverbod

In Nederland is er veel over te doen en onze Zuiderburen zijn ook druk bezig om het stomme vuurwerk af te schaffen.

En zoals je ziet gaan ze wat voortvarender te werk dan in het slappe Nederland, kijk maar op dit kaartje uit 2022.

Aan dit soort zaken kun je zien dat Nederland echt niet meer een verstandig land is. Voor dit jaar (2023) zijn er 16 gemeenten waar een vuurwerkverbod zal gelden. Er zijn 352 gemeenten in Nederland, dus je ziet dat ruim 95% nog gelooft in de verzonnen “traditie” of gewoon te laf is. Het enige voordeel is dat je dankzij knalvuurwerk kunt zien hoe debiel iemand of een groep is. Van die puber op straat tot voetbalholigans, je weet meteen dat een zinnig gesprek onmogelijk is.

Vervoegen

ikcatalogiseercatalogeer
jijcatalogiseert
catalogiseer jij?
catalogeert
catalogeer jij?
ucatalogiseertcatalogeert
hij/zij/hetcatalogiseertcatalogeert
wijcatalogiserencatalogeren
julliecatalogiserencatalogeren
zijcatalogiserencatalogeren
tegenwoordige tijd
ikcatalogiseerdecatalogeerde
jij/ucatalogiseerdecatalogeerde
hij/zij/hetcatalogiseerdecatalogeerde
wijcatalogiseerdencatalogeerden
julliecatalogiseerdencatalogeerden
zijcatalogiseerdencatalogeerden
verleden tijd
voltooid deelwoordgecatalogiseerdgecatalogeerd
tegenwoordig deelwoordcatalogiserendcatalogerend

Bron: Welk vuurwerk mag je in Vlaanderen nog kopen en gebruiken? Dit zegt de wet | VRT NWS: nieuws