Nederlanders stemmen in opvallende stembureaus

Belgen over Nederlandse verkiezingen

Het is altijd interessant en leuk om te zien hoe de buren over je denken. Vandaag zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer in ons land en de Belgen kijken mee.

Het meest opvallende in dit deel van het item is dat de combinatie GroenLinks-PvdA een kartel wordt genoemd. Laat Baudet het niet horen…

Daarna gaat het item verder met beelden uit Nederland om te laten zien hoe raar we wel zijn.

Maar niet alleen hebben we aparte stembureaus er is nog iets veel opmerkelijkers te vertellen over onze verkiezingen. Een heuse sneer van het nieuwsanker mevrouw Fatma Taspinar…

We zagen op de beelden nog heel veel kiezers met potlood stemmen. Computers zijn in Nederland toch ook al ingeburgerd, neem ik aan?

Fatma Taspinar

Daarna vliegt correspondent ter plaatste Ivan Ollevier uit de bocht als hij antwoord geeft waarom in Nederland er met potlood en papier wordt gestemd. Hier wat hij zegt:

Ja, die zijn ingeburgerd maar het stemmen gebeurt nog met potlood en papier, daar zweren ze hierbij. En vooral in de eerste plaats om dat ze vinden dat elektronisch stemmen nog altijd te veel nadelen heeft. En onnauwkeurigheid is daar één van.
En ze vinden ook dat kijk als er betwistingen zijn, en dat gebeurt nogal eens, dan kun je ook altijd teruggrijpen naar ja, naar de fysieke bron van het stemmen namelijk het stembiljet, daarop staat het zwart op wit.

Onnauwkeurigheid is niet het probleem, als je een betrouwbare manier zou hebben om het elektronisch te doen dan is de telling juist nauwkeuriger, of beter, dan zou de telling helemaal juist zijn. Iets wat met de papieren telling juist niet is, daar zullen altijd foutjes inzitten.

De terloopse opmerkingen dat er vaak betwistingen zijn, durf ik hier wel te betwisten. Als er een fout wordt opgemerkt dan wordt er opnieuw geteld, maar dit geldt dan voor een stembureau. Zo’n hertelling komt volgens de Kiesraad wel eens voor. Dat is iets anders dan meneer Ollevier zijn “en dat gebeurt nogal eens”.

Waarom niet elektronisch stemmen?

De echte reden dat we in Nederland niet elektronisch stemmen is heel simpel.

Het is niet veilig

Daarbij komt dat als het lukt om het stem- en/of telsysteem te hacken dan kan dat én op grote schaal én onzichtbaar.

Dat de Belgen ons uitlachen is eigenlijk heel triest. Want voorlopig is de veiligste en beste manier om te stemmen die met papier en potlood.

Lees maar Elektronisch stemmen – Hoe moeilijk kan het zijn? (jaspervankuijk.nl), of Stemmen met potlood: Hoe veilig is die stemcomputer nou? | ID.nl of de Kiesraad zelf: Rood potlood en elektronisch stemmen | Verkiezingen | Kiesraad.nl

Het stemgeheim kon met stemmachines niet voldoende worden gewaarborgd. Ook was de betrouwbaarheid en transparantie van de telling van stemmen in het geding.

Kiesraad

Ik hoop dat VRTNWS snel eens kritisch naar hun eigen verkiezingen kijken…