Plejade

Dit woord vind je tegenwoordig niet in een Nederlandse krant, en als je het ergens geschreven ziet staan dan waarschijnlijk in de Cultuurbijlage, een boekresensie bijvoorbeeld. Of bij de wetenschapskatern als het over sterren gaat.

Maar bij VRTNWS schrijven ze het gewoon op als het over Disney gaat.

Geen entertainmentbedrijf ter wereld is zo alomtegenwoordig als Disney. En denk dan niet alleen aan de klassieke animatiefilms, maar ook aan Pixar, het Star Wars-universum, de Marvel-superhelden, een hele plejade aan traditionele tv-zenders of de pretparken en cruises. 

VRTNWS

Ik las het als “een hele rits aan” maar wist niet zeker of ze dat bedoelde. Gelukkig zijn er woordenboeken.

ple·ja·de
zelfstandig naamwoord • de v • ple­ja­des of ple­ja­den
▷ Frans pléiade
1 als aan­dui­ding van een groep van ze­ven per­so­nen die al­tijd sa­men ge­noemd wor­den
a bij uit­brei­ding groep van il­lus­te­re per­so­nen

Het lijkt mij dat de redacteur wel erg veel vrijheid neemt met het gebruik van plejade in deze zin. Maar daar tegenover staat dat ik nu weer wat geleerd heb. Want de plejade is een groep sterren in het sterrenbeeld Stier, de Nederlandse naam is Zevengesternte, snap je meteen waarom de groep uit zeven personen moet bestaan.

De Franse gebruiken de term ook nog voor een andere groep van zeven. Namelijk in de Fran­se li­te­ra­tuur­ge­schie­de­nis, een groep van ze­ven dich­ters die de re­nais­san­ce in de let­ter­kun­de de­fi­ni­tief in­zet­ten, en van wie Ron­sard als de voor­naam­ste geldt En we weten dat Frankrijk een grote invloed heeft op de Vlaamse taal.

In 2014 schreef VRT ook al dit woord: Nederland neemt afscheid van “Pauw & Witteman” | VRT NWS: nieuws


Bron: Disney is 100 jaar (maar viert zijn eeuwfeest met dichtgeknepen billen) | VRT NWS

Afbeelding: Door NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar ObservatoryThe science team consists of: D. Soderblom and E. Nelan (STScI), F. Benedict and B. Arthur (U. Texas), and B. Jones (Lick Obs.) – https://hubblesite.org/contents/media/images/2004/20/1562-Image.html?Topic=104-stars-and-nebulas&keyword=pleiades (TIF image link), Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7805481