logo DUO

Leenstelsel

Het leenstelsel is afgeschaft, de basisbeurs is weer terug. En ik dacht dat dat wel goed was. Totdat ik door D. uit mijn droom werd gehaald. D. is altijd kritisch en ze zoekt het tot de bodem uit. Want lenen is misschien niet leuker dan een beurs krijgen, al moest je vroeger ook altijd wel wat of veel bijlenen. De truc zit hem in de afbetalingsregeling. Die namelijk schappelijk. Ten eerste al 35 jaar in plaats van 15, en er wordt naar je draagkracht gekeken, hoeveel verdien je.

Laten we eens kijken wat €50.000 schuld betekent.

Schuldaantal jarenper jaarper maand
50.000153.333278
50.000351.429119
afgerond op hele euro’s

Logisch dat alles wat je over een langer tijd mag betalen minder is per maand, en die €119 is als je een baan hebt denk ik al snel goed te doen. Maar wat moet je volgens DUO terugbetalen? Wel ze hebben een handige rekenhulp. Als je daar wat getallen invoert dan komt er bijvoorbeeld dit uit:

Rekenhulp DUO terugbetalen studieschuld

Dit is de berekening van een schuld van een halve ton en je verdient 40.000 per jaar. Het is dan geen 119, waarmee je de hele schuld zou afbetalen maar de helft, €60,55.

En wat als je een mindere goed betaalde baan hebt na je afstuderen? Stel je verdient de helft, 20.000 per jaar.

DUO rekenhulp studieschul met inkomen van 20.000

€0,- zegge: nul euro

Mijn conclusie is dat het leenstelsel helemaal niet slecht is, euh was. Zelfs als je 40 mille per jaar verdient dan nog betaal je maar de helft van je schuld terug. Je hebt dan feitelijk voor 25.000 aan een studiebeurs gekregen (5 jaar studeren zou dat €416 per maand zijn).

Kan iemand mij uitleggen waarom het leenstelsel zo snel weer is afgeschaft?

Epiloog

Om antwoord te krijgen op mijn vraag ging ik naar de chat van 1Vandaag. Hier onder het gesprek. Grijze achtergrond ben ik, 1Vandaag de andere rijen. De linkjes zijn opgeschoond en een paar typfoutjes eruit gehaald.

Chat tussen Frank en 1Vandaag
De zogenaamde pechgeneratie, hebben jullie eens uitgerekend wat studenten moeten terugbetalen? Bijvoorbeeld iemand die geen baan vindt, en iemand die na haar afstuderen op de Zuid-As gaat werken? En wat zou iemand elke maand moeten terugbetalen als die er 35 jaar over doet (met de huidige rente)?

Ik vraag dit omdat iemand mij vertelde dat er helemaal geen pechgeneratie is. Want de Terugbetalingsregels zijn erg soepel.
Zelf studeer ik niet meer en heb mijn studieschuld in 15 jaar afbetaald. De rekenmodule van DUO laat zien dat met mijn inkomen nu, ik 13,88 elke maand moet betalen. Een bedrag dat ik goed kan doen en ik denk wel veel mensen. Ik verzon een ruime schuld van 50.000 euro. En schrik nu van de ruimhartige regeling. Ook als je 40.000 per jaar verdient betaal je uiteindelijk maar de helft van je schuld terug!
Klopt de berekening van DUO niet of is iedereen weer eens meegegaan met paniek die geheel onterecht is?
De gemiddelde studieschuld is 16.000
Met een rente van 2,56% betaal je 409 euro extra per jaar
Maar er zijn dus ook mensen met 60.000 schuld
Die betalen 1536 per jaar extra
Aflostermijn voor deze laatste groep is 30 jaar
Dat is 166,- per maand + dus 1536/12
Maar wat je daadwerkelijk moet terugbetalen is naar draagkracht. Niemand betaalt zijn schuld helemaal terug als ik de rekenhulp van DUO mag geloven
Kom je op bijna 300,- per maand die je moet aflossen
Als je niet kunt aflossen, hoeft dat niet
Maar hoeveel hoogopgeleide mensen zijn er die 60K lenen en vervolgens niet aan het werk gaan?
Probeer deze eens: DUO rekenhulp
Met 300,- per maand vaste lasten kan het zo 30 tot 50K schelen op je hypotheek
Nee, als je 15.000 schuld hebt wordt er maar 0,35% berekend: 52,50 per maand www.rijksoverheid.nl studieschuld en hypotheek
www.homefinance.nl
De 15.000 is een gemiddelde, lang niet elke student heeft maar 15.000 schuld
Bij een aflossing van 100,- kan het 30K schelen op je hypotheek
In een woningmarkt die zo krap is als deze kom je er dus bijna niet tussen
Wacht even, we gaan nu het leenstelsel aanpassen omdat mensen misschien niet hun volledige hypotheekbedrag kunnen krijgen?
Sowieso zijn banken heel raar met hun hypotheken, mensen die in de sociale huur zitten en een duurder huis hebben betalen soms evenveel als een hypotheek. Ze betalen al jaren netjes elke maand hun huur maar mogen geen lening bij de bank. Misschien eerst naar banken kijken en dan naar een ruimhartig leningstelsel met een coulante terugbetalingsregeling. (beter dan in mijn tijd)
Kom ik terug op mijn eerste vraag. Wat moet iemand terugbetalen als zij 50.000 euro schuld heeft en daarna €40.000 per jaar verdiend?
En wat moet iemand betalen als na de studie een baantje gevonden wordt dat 20.000 per jaar oplevert?
Ik snap uw zorgen
Maar de discussie gaat niet over de banken, maar over valse beloftes
Ik ben geen rekentool
Maar ik waardeer uw scherpe blik
We nemen elke tip serieus
dan laten we het hierbij. Ik denk dat er een hele grote fout is gemaakt door het leenstelsel af te schaffen. Als de rekentool van DUO klopt dan is er helemaal niks mis mee en betaal je een schappelijk bedrag per maand.

De 1Vandaag-medewerker gooit alles op de rente en nog ergerlijker, op de hypotheek die je misschien wel of niet kunt krijgen. Ben ik zo losgezongen van de werkelijkheid als ik de zogenaamde problemen met hypotheek niet serieus neem? En je studieschuld wordt niet zo zwaar meegewogen als een schuld die je hebt omdat je nog iets moet afbetalen (gokschulden of te veel bij bol.com aangeschaft).

Ik snap dat de belofte over de rente nu niet nagekomen wordt en dat is schandalig maar het leenstelsel lijkt mij prima. En als DUO gelijk heeft met hun rekenhulp dan krijgt eigenlijk iedereen nog steeds een beurs alleen merk je dat pas na je studie en het afbetalen, want je betaalt maar een deel terug en als je niet veel verdient is bijna alles een gift. Maar dat weet je pas na 35 jaar.