Hij is formeel

Het woord formeel heeft volgens van Dale vele betekenissen, zeven om precies te zijn, maar zoals die gebruikt wordt in België kende ik het nog niet. Als je bij NOS zoekt op het woord formeel, krijg je zinnen als “Hoewel het formeel ook strafbaar is”, “Deze voorgestelde waarden zijn nog niet formeel vastgesteld als nieuwe norm.” en “waar hij formeel het lijsttrekkerschap [..] aanvaardde.”. Maar in die betekenis is niet het formeel zoals hieronder staat.

De wetsdokter die het stoffelijk overschot van de 25-jarige Britta Cloetens uit Wilrijk onderzocht is formeel: Cloetens is niet gestorven door een slag op haar hoofd zoals Tijl Teckmans volhield tijdens het onderzoek en op zijn proces.

vrtnws

Eerlijk is eerlijk, deze vorm van formeel staat ook in de Dikke van Dale en zonder enige toevoeging dat het regionaal of Belgisch zou zijn. Bij nummer 6 staat:

stel­lig, zeer ex­pli­ciet
ca­te­go­riek
de for­me­le be­reid­heid tot sa­men­wer­king moet er­kend wor­den
hij heeft het hem for­meel ge­wei­gerd
in al­le vorm, be­paald, dui­de­lijk

Voor mij geheel nieuw dat je formeel ook zo kunt gebruiken. Overigens is het woord categoriek, dat van Dale aangeeft als een woord dat erop lijkt, een Belgisch Nederlands woord, in het Noorden gebruiken we categorisch.


Bron: Verrassende wending in zaak-Britta Cloetens: “Verhaal van moordenaar Tijl Teckmans klopt niet” | VRT NWS: nieuws