Gestolen fiets

Lang geleden, ergens in 2009, misschien 2010, ging ik eten bij mijn collega CJ en zijn partner. De fiets zette ik bij de ingang van het appartementengebouw, zoals altijd alleen met het ringslot. Ik geloof niet in zware kettingen om een diefstal tegen te gaan, als een dief het gemunt heeft op jouw fiets dan helpt daar weinig tegen. Maar goed, fiets geparkeerd en ik ga op bezoek bij CJ. Lekker gegeten, wat gekletst en afgesloten met heerlijke thee.

Beneden aangekomen zie ik mijn fiets nergens. Misschien heeft iemand grappig willen doen en de fiets verplaats of in de bosjes gegooid. De gastheer helpt ook met zoeken maar helaas. Met de bus naar huis en de volgende dag netjes bij de politie mijn gestolen fiets opgeven. Niet dat ik verwachtte dat ie terug zou worden gevonden, het is een actie die de verzekeraar wil voordat ik een nieuw exemplaar mag gaan halen bij de rijwielhersteller. Al snel zat ik weer op een nieuwe Vanmoof No.3. Voor de duidelijkheid, dit was nog in de tijd dat Vanmoof gewoon een fietsenmaker was en ze mooie tweewielers op de markt brachten, zonder batterij, motor of andere gadgets.

Dat was 14 (of 13) jaar geleden, vandaag krijg ik een brief. (ik snap dat ik de clou al een beetje heb weggegeven maar lees toch maar verder en doe maar net alsof je verrast bent). Een brief van de Gemeente Amsterdam, van het Fietsdepot. In het adresvenster van de enveloppe kan ik al het onderwerp lezen: Teruggevonden gestolen fiets.

Twee dingen schieten me door mijn hoofd

  1. Ik heb deze fiets al heel lang, er is het afgelopen decennium helemaal niks gestolen
  2. Dit wordt een hele rare phishing poging

Volverwachting open ik de brief

U heeft in het verleden… Ja dat kun je wel zeggen.

Mocht je twijfelen of de politie netjes bijhoudt of je fiets is gestolen, wel het antwoord is dus ja. En gemeentes mogen een kijkje nemen, en dankzij het framenummer van mijn oude fiets kan de gemeente Amsterdam mij een brief sturen en nog wel naar mijn huidige nieuwe adres.

Sommige zaken zijn heel goed geregeld in Nederland.