de mayonaise pakt niet

Sporza, de Vlaamse sportzender en website, maakt meer gebruik van Belgisch Nederlands dan de collega’s van VRTNWS. En dat levert dus altijd wel materiaal op voor mijn Taalgrens. Vandaag gaan we mayonaise maken.

uitdrukking; BE de ma­yo­nai­se pakt niet
de sa­men­wer­king ver­loopt niet vlot, het klikt niet

Een mooie beeldende uitdrukking, als je ooit zelf mayonaise hebt gemaakt dan weet je hoe lastig het is om de saus van ei­er­dooi­ers met olie, zout en azijn te maken en dat het zich samenbindt tot een homogene saus met een zekere viscositeit. En als het niet lukt dat wordt het allesbehalve een mooi geheel.

In het artikel van Sporza komt er nog een variant op deze uitdrukking.

De euforie werd na de Scudetto al getemperd door het vertrek van succescoach Luciano Spalletti, vervangen door de koele Fransman Rudi Garcia, wiens mayonaise voorlopig niet lijkt te pakken.

Sporza

Iemand kan ook zelf mayonaise hebben die niet pakt. Het Vlaams woordenboek heeft deze variant en schrijft daarbij:

Ook: ” iemand zijn mayonaise pakt niet“: het lukt niet, hij kan het niet, wat hij doet slaagt niet aan

Opdracht voor vandaag, maak zelf mayonaise. Pak wat eierdooiers en giet er olie bij, probeer maar eens roerend een mooi sausje te krijgen, dan zul je zien dat de mayonaise niet makkelijk pakt. Nee, niet eerst gaan zoeken hoe het moet, want dat haalt alle verrassing weg.


Bron: Ongezien: Napoli-spits Victor Osimhen dreigt met proces tegen eigen club na opvallend TikTok-filmpje | Serie A | sporza