Dit gaat ie nooit meer weggeven

Vaak denk ik dat als je geen startkwalificatie hebt kunnen halen er in Nederland een speciale beroepsgroep is waar deze mensen, vaak mannen, toch nog terecht kunnen. Ze worden sportverslaggever. Je vertelt gewoon wat er voor je neus gebeurt, dat kan in een stadion zijn maar het mag ook een beeldscherm zijn. En dan ga je maar praten, maakt niet uit.

Vandaag luisteren en kijken we naar een man (sorry, ik weet zijn naam niet) die verslag doet van een sprintrace. Het gaat om goud en zilver, wie als eerste over de streep komt wint. We komen binnen als de race al bezig is.

Dit gaat ie noooit meer wegegeven, Filippo Ganna is te verslaan, en het gat is niet meer te dichten voor Ganna, maar het is niet genoeg,

Waarom zit die man daar? Waarom betaalt de NOS zijn salaris?

Deze man is niet enige, echt kilo’s en kilo’s sportverslaggevers hebben hier een handje van: de toekomst voorspellen. Althans denken dat ze dat kunnen.

Wat het ook ergerlijker maakt, bij dit soort onderdelen, rondjes afleggen met een van tevoren afgesproken afstand (denk ook aan schaatsen) zijn er dus allemaal richttijden. Deze sporters hebben al vaker deze afstand afgelegd en daar zijn allemaal de tussen- en eindtijden van bekend. En vaak hebben bepaalde sporters ook hun eigenaardigheden, de ene is een snelle starter, de andere is een diesel. Maar niks van die data wordt gebruikt. Dat is niet helemaal waar. De sportverslaggever noemt eerder in de wedstrijd wat Ganna vorig jaar heeft gedaan: “knalde naar een tijd onder de 4 minuten, in Parijs”. Dus we weten wat zijn eindtijd kan zijn, nu is die 4:01.976, dat is net boven de vier minuten. Filippo heeft het wereldrecord in handen, en al drie keer verbeterd.

TijdDatumEventVelodroom
4:04.25202-11-’19WereldbekerMinsk Arena
4:02.64702-11-’19WereldbekerMinsk Arena
4:01.93428-02-’20WKVelodrom Berlijn
3:59.63614-10-’22WKVélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines
Bron: Filippo Ganna – Wikipedia

Hij zou dus gebruik kunnen maken van de tussentijden die Ganna eerder heeft gereden, dan had hij gezien dat Ganna bezig was met een tijd van rond de 4 minuten.

In dit geval is het natuurlijk onmogelijk om met welke data dan ook te voorspellen wie er gaat winnen, het verschil is 0,054 seconden. Waarom benoemt de sportverslaggever gewoon niet alleen de feiten, die zijn uitzonderlijk genoeg. Een gat van 2 seconden is veel, dat wordt lastig voor Ganna. Maar stop met de toekomst voorspellen.