Veiligheidscel

Burgemeester Tommelein hield in het Vlaams Parlement in Brussel een betoog toen hij op de hoogte werd gesteld van de feiten. Hij keerde daarop onmiddellijk terug naar Oostende om met zijn veiligheidscel samen te zitten.

VRTNWS

Dit is een beetje flauw van mij, want het gaat hier om een overheidswoord. In elk land heb je termen die alleen daar gebruikt worden omdat ze iets aanduiden van de overheid. In Nederland hebben we ze ook, van AOW tot Rijkswaterstaat.

ge­spe­ci­a­li­seer­de af­de­ling van een or­ga­ni­sa­tie, een unit.

In België zijn een veelvoud aan cellen. En natuurlijk zijn er ook die andere cellen, in de gevangenis en om het verwarrend te maken zijn er ook daar veiligheidscellen, zoals te lezen is in het artikel over een opstand in de gevangenis van Dendermonde.

Vier gedetineerden die zouden aangezet hebben tot de opstand werden wel opgesloten in een veiligheidscel. Dat meldde Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen, rond 21 uur. Ze benadrukte dat alles zonder incidenten verlopen is.

VRTNWS

Er zijn dus veiligheidscellen en veiligheidscellen.

Bron: Drie zwaargewonden na gasontploffing in Oostende, burgemeester Tommelein: “Verschillende woningen onbewoonbaar” | VRT NWS: nieuws