Pronostiek

Vandaag een mooi woord, zeker in gesproken vorm. Maar of iedereen weet wat het betekent, betwijfel ik. Veel in de sport gebruikt, al geldt dat niet voor dit voorbeeld.

Pronostiek
Hoewel hij het record misloopt, is er toch nog goed nieuws voor Bart Cannaerts: met 17 deelnames kan geen enkele speler hem nog inhalen. Hij komt als allerlaatste kandidaat terug in de ultieme finale van “De allerslimste mens ter wereld”. Wie daarin zijn concurrenten worden?

VRTNWS

Het komt natuurlijk uit het Frans, pronostiquer. En betekent zoveel als:

voornamelijk BE per­soon­lij­ke ver­wach­ting of voor­spel­ling, m.n. mbt. de uit­slag van een wed­strijd (of wat daar­mee kan wor­den ver­ge­le­ken)

Er is ook een werkwoord, pro­nos­ti­keren, als je een voorspelling doet kun je voortaan zeggen dat je gaat pro­nos­ti­keren.

Overigens is de naam van het televisieprgramma veel beter in België dan in Nederland, ook het programma zelf trouwens. Het origineel heet “De slimste mens ter wereld” in Nederland is het een slapaftreklsel met “De slimste mens”. Bij de Vlamingen is meteen duidelijk dat het niet té seriues genomen moet worden wat geheel onbreekt bij de ‘Ollandse versie.


Bron: Nét geen “Slimste Mens”-record voor Bart Cannaerts: “Het spel blijft een beetje een loterij” | VRT NWS: nieuws