Zuiders

We kennen allemaal de vier windstreken en alle vormen daarvan zoals noorden, noorderlijk, en noords. Onzer zuiderburen hebben nog een extra variant.

De zuiderse hitte waar Spanje momenteel mee te kampen heeft, schuift volgende week ook -enigszins- op in de richting van ons land.

VRTNWS

Het Vlaams woordenboek legt het duidelijk uit.

Het woord is standaardtaal in België en heeft een specifiekere betekenis dan zuidelijk. Zuiders verwijst naar een sfeer, een temperament of een mentaliteit die aan het zuiden of de zuiderlingen eigen is.
In Nederland wordt haast uitsluitend het woord zuidelijk gebruikt, ook als een bepaalde sfeer of mentaliteit bedoeld wordt.

In de reacties maakt iemand een opmerking dat er ook het woord oosters is, daarmee wordt ook meer een sfeer aangeduid dan een richting. Al is oosters wel weer heel duidelijk gelokaliseerd wat met zuiders toch minder is, welke zuiden bedoel je, mediterrane, zuiderhalfrond of België?


Bron: Bakken en braden: nu al in Spanje dat kreunt onder hittegolf, volgende week ook bij ons met tot 30 graden (of meer) | VRT NWS: nieuws