Remonte, Bolwassing en de Meeval

Vandaag maar liefst drie woorden in één nieuwsbericht, dat kan alleen maar bij Sporza, daar strooien ze met Vlaamse woorden dat het een lieve lust is.

Remonte

De titel van het bericht luidt: Rode Duivels tonen veel veerkracht tegen Polen en winnen na straffe remonte met 6-1. Het is zelfs geen gewone remonte maar een straffe (dat woord verdient ook aandacht). Helaas gaat van Dale ons niet helpen want bij remonte staat dit:

  1.  jaar­lijk­se aan­vul­ling van paar­den, des­tijds bij de be­re­den wa­pens, om de on­bruik­baar ge­wor­de­ne te ver­van­gen
  2. het op­klim­men, het weer naar bo­ven gaan

Maar er is nog een derde omschrijving, die komt uit de wielersport volgens het woordenboek:

3. wie­ler­sport het weer te­rug­ko­men na eerst te zijn ge­lost

Met deze uitleg zullen de Rode Duivels eerst op 0-1 achterstand zijn gezet en daarna alsnog glansrijk (straf) de webstrijd gewonnen.

In het Vlaams woordenboek zien we dat remonte helemaal niet alleen in de wielersport wordt gebruikt maar in alle facetten van het leven:

remonte (zn. v.; ~s)
wederopstanding, terugkomst, herstel
DS2015 standaartdaal
Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse Standaardtaal; Gangbaarheid: 7; Vlaamsheid: 7
zie ook remonteren
demorgen.be: Europese beurzen zetten remonte voort
knack.be: Speel in op de remonte van de Chinese beurs
voetbalbelgie.be: Analist Nordin Jbari is verbaasd over de remonte van de Rouches maar acht de Luikse club niet in staat om kampioen te spelen.

Bolwassing

De Poolse doelman stapelde de reddingen op, maar kreeg uiteindelijk nog een flinke bolwassing.

Sporza

Hier gaat ook weer iets verkeerd met wat van Dale denkt en hoe Sporza het gebruikt.

BE duch­ti­ge be­ris­ping, uit­bran­der

Sporza bedoelt, denk ik, met de flinke bolwassing dat de Poolse keeper werd afgedroogt, want uiteindelijk moest hij zes keer de bal uit het doelen halen. Maar dit is iets wat we heel vaak zien bij Sporza. De schrijvers nemen erg veel vrijheid met de Nederlandse taal. Zelfs het Vlaams woordenboek is het niet eens met Sporza.

De meeval

Het werkwoord meevallen kent iedereen, onze Zuiderburen hebben er ook een zelfstand naamwoord van gemaakt, iest dat heel goed kan in de Nederlandse taal. Alleen gebruikt niemand in Nederland het op die manier.

meeval
zelfstandig naamwoord • de m • g.mv.
BE ge­luk, bof
mee­val heb­ben


Bron: Rode Duivels tonen veel veerkracht tegen Polen en winnen na straffe remonte met 6-1 | UEFA Nations League 2022/2023 | sporza