Experten

Soms is het woord gewoon goed te begrijpen maar denk je alleen dat je het zelf anders zou schrijven. Zo’n geval is het meervoud van een expert. Voor mij zijn dat dan experts, maar Vlamingen zeggen en schrijven experten.

expert
zelfstandig naamwoord • de / • ex­perts, in BE ex­perten

Je ziet dat de Dikke van Dale niet gewoon aangeeft dat er twee mogelijkheden zijn, zoals met heuvels/heuvelen, aardappels/aardappelen, maar dat er een verschil is waar welke meervoudsvorm gebruikt wordt.

Nederland: experts, Vlaanderen: experten. Dat komt zeer waarschijnlijk door de uitspraak van het woord. Nederlanders /ɛks­pɛːr/ in Vlaanderen /ɛks­pɛrt/. Nederlanders maken er een hele lange e van bij de laatste lettergreep en spreken de t niet uit, in België wordt het met een hele korte e uitgesproken en de t op het eind is er wel, ekspèèr verus ekspert.

Opmerkelijk is dat op vrtnws er ook honderden artikelen zijn met het woord experts, schijnbaar is er geen regel bij de openbare omroep om hoe met dit woord om te gaan.


Bron: Nieuwste subvariant omikronvirus dominant in ons land, met als gevolg stijgende coronacijfers: wat weten we over BA.5?  | VRT NWS: nieuws